Stihl motorlu testere model kodları
Doğru motorlu testere nasıl seçilir yazımızı okudunuz ve artık hangi ürünü alacağınızı biliyorsunuz.
Hatta modeli de seçtiniz. Peki ama modeller aynı olmasına rağmen bazısının yanında büyük harf veya harfler yazılmış. Bunların bir anlamı var mı ? diye merak ediyorsanız, bu yazımızda tüm kombinasyonları detayıyla anlatıyor olacağız.
![]() |
Elektrikli Motorlu Testere Model Etiketi |
Modellerin başında ki "MS"
STIHL Motorlu Testereleri'nin model numaraları ilk başta sadece rakamdan oluşuyordu. 051 veya 088 gibi. Milenyum çağı ile birlikte modellerin başına MS harfleri eklenirken baştaki sıfırlar rakamların sonuna geldi. Örneğin 088 değişerek MS 880 oldu. STIHL bunun nedenini net bir şekilde açıklamasada bu değişikliğin altında yatan iki temel sebebi biz açıklayalım. ilki STIHL'in sadece motorlu testere üreticisi algısından kurtulmasını sağlamak. Zira STIHL üfleme, ilaçlama, yıkama, çit kesme ve tırpan gibi güç ürünleri de üretiyor. Ürün gruplarının başına kısaltmalar koyarak "MS" gibi "FS" gibi, ürünleri klasifiye etme yoluna gidiyorlar. İkinci sebep ise pazarlama stratejisi; ürün ayrıştırma. Örneğin akülü ürünleri hızla ürün yelpazesine katmak. Büyük rekabetin yaşandığı akülü ürün tarafında, kullanılan bu strateji ile sanki akülü ürünler, benzinli ürünler ile aynı tarihsel gelişimi yaşamış algısına sahip oluyor. Ayrıca ürün ayrıştırma ile pazar segmentasyonu da paralel kullanılıyor. Böylece ürünün enerji kaynağına göre ayrıştırılması ile hedef müşteri kitlesine daha kolay erişim sağlanabiliyor. Akademik bilgileri bir tarafa koyalım ve MS nerden gelmiş bakalım.
Bildiğiniz gibi STIHL, Almanya orijinli bir üretici. Motorlu testerenin Almanca karşılığı ise Motorsäge. Bu kelimenin kısaltması da MS. O zaman motorlu testere modellerini başına MS koyuyorlar. Yada tırpan makinesinin Almancası Freischneider . Kısaltması FS. O zaman tırpan makinelerinin başına FS koyuyorlar. Son örnek çim biçme makinesi olsun. Almanca Rasenmäher. Kısaltması RM. Yani çim biçme makinesi modellerinin başında RM göreceksiniz. İşte bu kadar basit. Eğer bu kısaltmanın yanında bir harf daha görüyorsanız o kısaltmada modelin elektriklimi yoksa akülümü olduğunu gösteriyor. Örneğin kod sadece MS ile başlıyorsa bu bize testeremizin benzinli bir motora sahip olduğunu gösterirken, MSA ile başlaması motorlu testeremizin akü ile çalıştığını gösterir. Ve son olarak eğer MSE ile başlayan bir kod görürseniz, motorlu testeremizin elektrik ile çalıştığını kolayca anlayabilirsiniz.
Rakamlar ne anlatıyor ?
Ürünün ne olduğunu (motorlu testere), hangi güç kaynağını kullandığını (benzinli,elektrikli, akülü) anladık. Peki modelde ki diğer 3 rakam da okunur kod mudur ? Bu rakamlar bir şey anlatır mı ?
MS 362 örneğinde ki 362 mesela. Birinci rakam bize motorun güç sınıfını gösteriyor.
![]() |
Benzinli Motorlu Testere Model Numaraları ve Güçleri |
Motorların birbirleri ile kıyaslanması için bu bilgi önemli. Yani bir bakışta MS 362'in MS 251'den çok daha güçlü bir model olduğunu anlayabiliriz. Ortada ki rakam aynı güç sınıfı içinde ki motorların kendi aralarında kıyaslanmasına yarıyor. Örneğin MS 311, MS 362 ve MS 382 modellerinin her üçüde 3. kategoride güçlüler ama 382, 362'den, 362'de 311'den daha güçlü. Zira 8, 6'dan, 6'da 1'den büyük. Üçüncü rakam ise motorun versiyonunu gösteriyor. Yine MS 362 modeline bakalım. Birinci rakam 3 bize motorun gücü kıyaslandığında hangi seviyede olduğunu gösterdi. Ortadaki 6 rakamı 3.kategori içinde ki yerini gösterdi.En son rakam olan 2 ise bu modelin motorunun 2 kez iyileştirme geçirdiğini gösteriyor. İlk versiyon olan MS 360 üretildikten sonra motorda anti-vibrasyon yani titreşimleri önleyici sistemde çelik yaylar kullanılmaya başlandı. Bu nedenle model MS 361 adını aldı. Daha sonra motorun EU Faz 5 emisyon kurallarına uyması için motor üzerinde değişiklikler yapıldı ve model MS 362 oldu. Yani MS 360 modelinde 2 versiyon değişikliği gerçekleşti model ismi MS 362 oldu.
Dikkat ! Yanlış Bilgi
Piyasada, internette yaygın olarak göreceğiniz iki okuma kuralı var. Her ikside geçersiz. İlk kurala göre 3 rakamın birincisi bize motorun profesyonel yada amatör olduğunu gösteriyor. Yani 1 ve 2 rakamı amatör kullanıcılar için üretilen modelleri, 3 ve üzeri rakamla başlayan modellerin ise profesyoneller için olduğunu. Bu durumda ormancılık işleri için üretilmiş ve daha çok profesyonellerin kullanacağı MS 261 ve MS 151 T modelleri amatör sınıfına giriyor ki, bu okuma kuralının yanlış olduğunu buradan anlıyoruz. İkinci kuralda ise üç rakamın yüze bölünmesinin bize motor gücünü vereceği iddası. Bu kuralında doğru olmadığını yukarıda ki tablodan sizde göreceksiniz.
Diğer Harfler
Yukarıda anlatılan model işaretlemelerinin sonunda bazen bir harf ya da birden fazla harf bulunabiliyor. Bu harfler motorlu testerenin sahip olduğu özellikleri bize gösteriyor. Örneğin MS 362 C-M. Bu örnekte ki C bu modelin konforlu kullanım, M ise otomatik motor yönetimi sistemine sahip olduğunu gösteriyor. Bu harflere ve testereye kazandırdığı özellikleri detaylı bir şekilde inceleyelim.
Aşağıda ki detaylı açıklama yerine en çok karşınıza çıkacak model işaretlemeleri için bu kısa videoyu kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.
B= STIHL quick chain tensioning
![]() |
STIHL Hızlı Zincir Germe (B) |
C= Comfort
"Comfort" tanımı konforlu kullanımı temsil eder. Bu tanımın içinde birden fazla motorlu testere kullanımınızı konforlu ve rahat hale getirecek özellik belirtilmektedir. Örneğin MS 181 C modelinde kolay çalıştırma ve hızlı zincir germe özellikleri. Modellerinde C olan motorlu testerelerin daha ergonomik ve kompakt bir tasarıma sahip olduğunuda belirtelim.
E= STIHL ErgoStart
İlk çalıştırmada gereken enerji |
Kolay çalıştırma. Bu özelliğe sahip olmayan motorlarda ilk çalıştırmada, ipi çektiğinizde motorun kompresyon gücünü hissedersiniz ve oluşan karşı güç sizi yorabilir. ErgoStart özelliği olan bir motorda, çekme ipinin makarası arasına yerleştirilen yay sizin çekme ipine uyguladığınız gücü krankşafta bir kaç kez daha güçlü verir. Böylece yorulmadan yumuşak bir çekiş ile motorunuzu başlatabilirsiniz. Amerika'da üretilen motorlarda bu özelliğe "Easy2Start" diyorlar.
M= STIHL M-Tronic
Akıllı motor yönetim sistemi. Motorda optimum performansı yakalamak için karbüratör ayarı yapmanıza gerek yoktur. Elektronik olarak yönetilen motor beslenecek hava ve yakıt miktarını, aynı zamanda ateşleme sürelerini kendisi tespit eder. Dış ortam şartları (sıcaklık, rakım, benzin kalitesi gibi) göz önüne alınarak istikrarlı motor performansı, sürekli maksimum hız ve süper hızlanma sağlanır.
Q= STIHL Quickstop
Hızlı zincir freni.Bu özellik motorlu testerenin geri tepmesi durumlarında yaralanma riskini ciddi bir şekilde azaltır. Kullanıcı ellini arka saptan çektiği anda bu özelliği aktive eder ve motorlu testere bir saniyede durur.
i= STIHL injection
Enjeksiyon sistemi. Elektronik olarak kontrol edilen yakıt enjeksiyonu, her seferinde mükemmel çalışma özellikleri sağlar ve enjeksiyon teknolojisi olmayan aletlere kıyasla yakıt tüketimini azaltır. Kısa videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.
R= Wrap handle
![]() |
Motorlu testere yan sap. |
Yan sap. Motorlu testereyi kullanırken birden fazla pozisyon için çok daha rahat bir kullanım sağlar.
O= Oil Sensor
Yağ sensörü. Zincir yağının azaldığını uyaran led gösterge özelliği. Örn: STIHL MSA 300 C-O
V= Electric carburettor heating
Karbüratör ısıtıcısı. Sıcaklık kontrollü açma/kapama anahtarına sahip karbüratör ısıtıcısı (V), soğuk koşullarda karbüratörün buzlanmasını önlemeye yardımcı olur. Sistem basitçe şöyle açıklanabilir:
Karbüratör ısıtıcısı, bir elektrikli ısıtma bobini (1) ve termostat anahtarından (2) oluşur. Isıtma bobini (1) karbüratörün önüne takılır. Karbüratör sıcaklığı + 10°C'lik kritik bir sıcaklığın altına düşer düşmez termostat ısıtma bobinini çalıştırır. Isıtıcı, karbüratörün buzlanmasını etkili bir şekilde önler ve motor sorunsuz çalışır.
W= Electrically heated handles
Sap ısıtması.Kışın, motorlu testere saplarında kar ve buz oluşabilir ve bu da tehlikeli durumlara yol açabilecek kaygan bir kaplama oluşturur. Çok soğuk koşullarda bile daha fazla çalışma güvenilirliği için sap ısıtması çok iyi bir çözüm gibi görünmekte.
Kol ısıtma sistemi, ön sap (1) ve arka saptaki (2) ısıtma elemanlarından oluşur. Isıtma elemanları bir anahtar (3) vasıtasıyla jeneratöre (4) bağlıdır. Kol ısıtma sisteminin tamamı bakım gerektirmez ve elektriksel aşınmaya maruz kalmaz.
T= Top handle
Üstten sap. Motorlu testereler içerisinde en hafif ve tek el ile kullanılabilen yegane motorları temsil etmektedir. Bu modellerde arka sap mevcut değildir. Yüksek manevra kabiliyeti sunan, ağaç bakım ve budama işlerinde kullanılabilen, yerden yüksekte ve hatta omuz hizasından yukarıda kullanılabilen motorlu testere modelleridir bunlar. Tek dezavantajı daha önce motorlu testere kullanmamış veya pratiği az kullanıcılar için tavsiye edilmez. Daha çok profesyoneller için uygundur. Hangi model motorlu testere size uygun diye merak ediyorsanız, yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz.
R=Emergency service saw
Kurtarma testeresi. "R" harfi, acil durum, yangınla mücadele, kurtarma işleri için özel zincir ve aksesuara sahip motorlu testere özelliklerini göstermektedir.
Artık STIHL Motorlu Testerelerinin modellerini rahatlıkla okuyabilecek seviyedesiniz.Böylece seçtiğiniz modelin ihtiyaçlarınıza karşılık verip veremeyeceğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. Zira, testerenizin ihtiyaç duyduğu enerji kaynağını, sunabileceği güç sınıfını ve sahip olduğu ek özellikleri rahatlıkla anlamış oluyorsunuz.