7 Mart 2022 Pazartesi

Motorlu Testere Nedir, Ne Amaçla Kullanılır ?

Motorlu Testere Denince,

Motorlu testere denince  bu makineyi kullanmayan veya aşikar olmayanlar için hızlıca çağrıştıracağı;  korku filminde maskeli bir karakterin elinde ki gürültülü alet olur herhalde. Aslında makinenin bulunduğu sahne yanlış olsada çağrışımda ki alet doğru. Belki de bu yüzden ormancılar tarafından motorlu testere yerine çoğunlukla "hızar" olarak adlandırılıyor.
Internette gezindiğinizde çeşitli markaların motorlu testerelerinin satıldığı platformlardaki fiyatlar dışında başka bir bilgiye ulaşmak oldukça zor. Bu nedenle bu yazıda  motorlu testerenin ne olduğu,  tarihçesi, ne işe yaradığı ile ilgili bilgiler derlendi. 

Motorlu Testere Nedir ?

 
STIHL motorlu testere
benzin motorlu testere

Motorlu testere benzinli yada elektrikli bir motor tarafından verilen güç ile pala etrafındaki zincirin keskin dişlerinin dönmesi sonucu odun, ahşap kesmek için kullanılan bir makinedir.  İster benzin yağ karışımı ile, ister elektrik ile çalışan bir motorlu testere olsun aşağıda ki parçalardan oluşur.

motorlu testerenin ana parçaları
motorlu testere parçaları
Motorlu testerenizin diğer parçalarını merak ediyorsanız kullanma kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

Motorlu Testere Ne Zaman Ortaya Çıktı ?


İlk motorlu testere patenti Amerikalı Frederick L. Magaw tarafından 1883 yılında alınmış. Zincir dişlerini birbirine bağlayıp makaralarla döndürerek kalas kesimi için bir tasarım yapmış. 12 yıl sonra karşımıza sürekli zincir dönüşünü sağlayan günümüz motorlu testerelerinin ilk atası çıkıyor. Samuel J. Bens'in  tarihe geçen tasarımına buradan bakabilirsiniz. 13 yıl sonra 1918'de Kanadalı James Shand artık taşınabilir motorlu testereye evrimi gerçekleştirmiş. 
1926 yılında karşımıza ilk elektrik motorlu testere çıkıyor. 1971'den buyana dünyanın en çok satan motorlu testere markası STIHL 'in kurucusu Andreas STIHL'in geliştirdiği  48 kg ağırlığındaki iki kişilik bir testere.
STIHL iki kişilik motorlu testere
STIHL Motorlu Testere

1930 yılına gelindiğinde motorlu testerenin babası olarak adlandırılan Andreas STIHL ilk tek kişilik motorlu testereyi üretmeyi başarmıştı. STIHL'in  başarı hikayesini duymak isterseniz lütfen yorumlardan bize bildirin.

STIHL fabrika turu için videoya göz atabilirsiniz.
2000'li yılların başına kadar benzinli motorlu testereler en yaygın kullanılan tip olsalarda özellikle Amerika ve Avrupa'da çıkan emisyon kanunları ile birlikte akülü motorlu testereler hayatımıza hızlı bir giriş yaptılar ve görünüşe göre yakın gelecekte tüm pazarı işgal edecekler. 

Motorlu Testere Nerede Kullanılır, Ne İşe yarar ?


Motorlu testereler ağaç devirme, kesme, boylama, dal budama, ağaç bakımı, orman yangınlarını söndürme, yakacak odun hazırlanması gibi faaliyetlerde kullanılır. Özel olarak tasarlanmış pala ve zincir kombinasyonlarına sahip motorlu testereler, ağaç oyma sanatında ve motorlu testere fabrikalarında da kullanılabilir. İnşaat sektöründe beton kesmek için de yağlama yerine sulama sistemi kullanan, farklı zincir tipine sahip motorlu testereler mevcut. Buzdan heykel yapımı, buz kalıpları oluşturulması gibi buz ile ilgili işlemlerde de motorlu testereler kullanılabiliyor. Amacı dışında kullanılan motorlu testerelerde onarılması zor hasarların oluştuğunu ve garanti kapsamında ki ürünlerinde  kapsam dışına çıktığını belirtmekte fayda var.


Motorlu Testere Nasıl Çalışıyor ?


Motorlu testere asıl olarak kesim performansını etkileyen üç parçadan oluşur. Özel alaşımlı çelikten üretilmiş zincir, zincirin etrafında dönmesini sağalayan pala yada kama ve motor ki bu motor genelde 2-zamanlı, tek silindirli (30 cc ile 125 cc arasında )  bir benzinli motor yada kablo veya akü ile çalışan bir elektrikli motor olabilir.


Bir benzinli motorlu testerede, yakıt (yakıt olarak benzin ve yağ karışımı kullanılır, çünkü arabalarda olduğu gibi motoru yağlayacak bir karter mevcut değildir.) pompa ile karbüratöre gönderilir.  Eski yıllardan kalma şamandıralı karbüratörler artık yerlerini diyaframlı hatta otomatik ayarlı hatta M-Tronik; elektronik sistemli karbüratörlere bıraktı. Böylece rakımdan, basınçtan, oksijen miktarından bağımsız, çalışma optimizasyonunu otomatik olarak yapan karbüratörler işlerini çok daha iyi yapıyorlar. Sonuçta karbüratörden iletilen hava yakıt karışımı iki zamanlı yani itme çekme hareketi yapan silindire aktarılır. Bujinin  oluşturduğu kıvılcım ile yanan karışım pistonu iter ve ilk hareket oluşur. İtme ve çekme hareketi biyel kolu ve krank ile dönme hareketine çevrilir ve zincir dişlisi yardımı ile zincire iletilir.  Sonuçta pala üzerinde dönen zincirin kesici dişleri talaş alarak kesme işlemini yerine getirirler.

2-zamanlı hareketi, pistonu ve yanma odasını görmek için aşağıda ki videoya bakabilirsiniz.

2-zamanlı benzinli motor
2-zamanlı motor 



Böylece bir motorlu testerenin ne olduğu, nasıl çalıştığı ve tarihçesi ile ilgili kısa bir özet geçmiş olduk. Lütfen motorlu testerelerle ilgili bilmek istediklerinizi  yorumlardan yazın.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

STIHL Motorlu Testere Kodlarının Bir Anlamı Varmı ?

Stihl motorlu testere model kodları Doğru motorlu testere nasıl seçilir yazımızı okudunuz ve artık hangi ürünü alacağınızı biliyorsunuz.  H...